Serkkunurkka

Huuhan serkut

Huuhan serkkukokous Vehvilä-talolla 8.7.2023

Yhteiskuva Vehvilä Talolla

Huuhan talossa asuneiden Josua ja Eeva Vehviläisen jälkeläiset järjestivät neljännen serkkukokouksen. Edelliset kokoukset olivat olleet vuosina 1994, 2000 ja 2013. Arto Vehviläinen oli kutsunut sukulaiset koolle ja huolehtinut järjestelyistä. Sukulaisia oli paikalla tasan 40.

Vehvilä-talo tarjosi hyvät puitteet kokoukselle lounaineen ja päiväkahveineen. Varsinaisen ohjelman aloitti Nelli Kimanen soittamalla viululla isoisänsä isän, Matti Vehviläisen säveltämän valssin Kotijärvellä. Tilaisuuden loppupuolella Nelli vielä lauloi herkän rakkauslaulun. Yhdessäkin laulettiin kolmeen otteeseen.

Tärkein ohjelmanumero oli käydä läpi Huuhan lähisukua siten, että paikalla olleet sukulaiset saattoivat esittäytyä ja osoittaa, mihin serkkuun he liittyvät. Samalla kerrottiin tarinoita puheena oleviin henkilöihin liittyen. Arto Vehviläinen veti tämän osion.

Anu Hätinen, varsinaiselta ammatiltaan lääkäri, esitteli valokuvausharrastustaan ja sen piirissä syntynyttä kuvasatoa. Anu on jo kehittynyt harrastuksessaan jo varsin korkealle tasolle. Hänet on palkittu useissa kilpailuissa ja näyttelyissä. Kuvat olivat upeita.

Loppukeskustelussa kiitettiin tilaisuuden järjestäjiä ja ohjelmaan osallistuneita. Lisäksi muistutettiin siitä, kuinka tärkeää on kysellä läheisiltä heidän elämästään ja merkitä niitä muistiin, jotta tieto ei häviä.

Risto Vehviläinen 9.7.2023

Huuhalaisten serkkukokous 6.7.2013

Huuha-nimisessä talossa asuneiden Josua (1861–1949) ja Eeva (1871 -1915) Vehviläisen jälkeläiset, huuhalaiset, järjestivät serkkukokouksen Suonenjoella Vehvilä-talossa 6.7.2013.

Josuan ja Eevan neljäntoista hengen lapsikatraasta kukaan ei enää ole elossa. Viimeinen, Juho Vehviläinen, kuoli joulukuussa 2012 97 vuoden ikäisenä. Josualla ja Eevalla oli kaikkiaan 21 lastenlasta. Heistä 16 on vielä elossa. Nämä serkukset ovat järjestäneet jo kaksi kokousta aiemmin vuosina 1994 ja 2000. Tähän kolmanteen kokoukseen toivottiin mukaan myös seuraavia sukupolvia. Tilaisuuteen osallistuikin kaikkiaan 41 henkeä, joista nuorin oli vasta kolmen kuukauden ikäinen. Pääosa osallistujista oli serkkuja ja heidän puolisoitaan. Loput olivat serkkujen lapsia ja lapsenlapsia.

Tilaisuus aloitettiin yhteisellä lounaalla. Varsinainen ohjelma alkoi siten, että koollekutsuja Risto Vehviläinen kävi läpi Josuan ja Eevan perhettä faktatiedoin ja valokuvin. Sitten katseltiin edellisten tapaamisten kuvia. Sen jälkeen paikalla olleet saivat esitellä itsensä. Niinpä osallistujat olivat jo tutumpia seuranneella tauolla, jolloin turistiin pihalla, otettiin ryhmäkuvat ja saatiin päiväkahvit.

Tauon jälkeen Risto Vehviläinen kertoi Vehviläisten suvun historiasta ja esitteli sukuseuran tutkijoiden selvittämää sukupuuta. Hän esitteli myös Vehviläisten sukuseuraa. Sen jälkeen Arto Vehviläinen esitti matkaraportin Afrikasta. Hän oli vaimonsa Outin kanssa Tansaniassa pari kuukautta lääkärintyössä pienessä kaupungissa. Artolle tämä vapaaehtoistyörupeama oli jo toinen kerta samassa paikassa. Outi oli ensimmäistä kertaa. Valokuvilla varustettu esitys oli eksoottinen ja kiinnostava. Arto ja Outi säestivät kitaralla ja viululla yhteislaulua, jota harrastettiin pitkin päivää sopivissa väleissä.

Lopuksi keskusteltiin siitä, mitä tapaaminen antoi ja miten tulisi jatkaa. Osallistujat vakuuttivat tyytyväisyyttään siihen, että tilaisuus oli järjestetty. Sukulaisten näkeminen, heidän kuulumisensa sekä uusien sukulaisten ensimmäinen kohtaaminen oli tilaisuuden suurin anti. Yksimielisiä oltiin siitä, että tilaisuus pitäisi uusia noin viiden vuoden välein. Päivän aikana kerrottiin monia tarinoita edesmenneistä sedistä ja tädeistä. Niinpä esitettiin idea, että tulisi koota tiedosto, jossa olisi talletettuna tietoja, tarinoita ja valokuvia jokaisesta Josuan ja Eevan lapsesta. Jotain askeleita tähän suuntaan luvattiin ottaa, mutta kaikkea se ei vielä kata. Se jäi pohdittavaksi.

Tilaisuuden jatkoksi käytiin vielä pikavierailulla Josuan ja Eevan kotitilalla, Huuhalla sekä siitä lohkaistulla ja Arto Vehviläisen nykyisin omistamalla Siepon tilalla.

Risto Vehviläinen/8.7.2013

Sääsken serkut

Sääskeläisten serkkujen tapaaminen 11.6.1994

Sääsken serkut perheineen

Sääsken serkut tapasivat ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran perheineen Vehvilätalossa ja Sääsken pihapiirissä 11.6.1994. Kokoonkutsuja oli Sääskestä lähtöisin olleen Ainon poika Hannu Silkosuo. Ainokin oli paikalla puolisonsa Mikon kanssa. Samoin Ainon veli, Sääsken edellinen isäntä, Veikko Taavetti Vehviläinen, puolisonsa Vienon kanssa.

Maistuvan lounaan jälkeen teimme perhekunnittain esittäytymiskierroksen, vaikka me serkut toisemme tunsimme ja tunnistimmekin. Osa puolisoista ja lapsista oli vieraampia ennestään. Kierroksella oli pääpaino kunkin aikuisiän lyhyellä elämänkerralla.

Vanhan koulun ulkoportailla otetun yhteiskuvan jälkeen teimme kävelyretken lähellä sijaitsevan Sääsken pihaan. Veikon ja Vienon jälkeen tilaa ylläpiti heidän poikansa Mauno yhdessä puolisonsa Raijan kanssa.

Aurinkoinen kesäpäivä  oli lämminhenkinen, iloinen ja mieleenpainuva.

Harri Silkosuo 15.7.2021

Kuvagalleria