Taiteilija Olavi Vepsäläisen (1.8.1927-12.9.1993) nuoruusvuosien maalauksia Vehvilän kylältä
Taiteilija Olavi Vepsäläisen (1.8.1927-12.9.1993) nuoruusvuosien maalauksia Vehvilän kylältä (Arto Vehviläinen)
Taustaa: Kotona katsellessani Olavi-serkkuni maalauksia Vehvilän kylältä juolaht mieleeni kartoitaa myös muita sukulaisteni hallussa olevia Olavin maalauksia Vehvilästä. Mukana on Risto-veljeni sekä serkkujeni Oiva Sikasen, Pert Vehviläisen, Raija Kankaanuään, Paula Nuutsen ja Eira Sohlbergin tauluista otetuja valokuvia.
Maalauksia Huuhan seudusta
Maisemia
Muotokuvia
Olavin tiedot Wikipediassa
Olavi Vepsäläinen (1. elokuuta 1927 Suonenjoki – 12. syyskuuta 1993) oli suomalainen taidemaalari, kuvataiteilija, kuvittaja, kuvanveistäjä, taidegraafikko ja arvopaperitaiteilija. Hän debytoi vuonna 1951.
Vepsäläinen toimi arvopaperitaiteilijana Suomen Pankin setelipainossa vuosina 1952–1968. Hän teki myös paljon runokirjojen kansikuvituksia WSOY:lle 1950- ja 1960-luvuilla. Vepsäläinen on suunnitellut ja piirtänyt kaikkiaan yli 40 suomalaista postimerkkiä. Hänet tunnetaan myös julistetaiteilijana ja postikorttien kuvittajana. Kotinsa, Iloharjun, Vepsäläinen testamenttasi yhdessä vaimonsa Ilma Roponen-Vepsäläisen kanssa Suomen Taiteilijaseuralle. Vepsäläinen on näytellyt sivuosassa Edvin Laineen Nokea ja kultaa -elokuvassa, taiteilijan roolissa Rauni Mollbergin elokuvassa Ei koskaan pilanpäin ja ”Eeron” roolissa Ilmari Unhon elokuvassa ”Minä elän”. Vepsäläinen on ollut tekijänä ja selostajana lyhytdokumentissa ”50-vuotta säästäjien hyväksi”.
Vepsäläinen on osallistunut graafisen taiteen näyttelyihin Sveitsissä, Moskovassa ja Leningradissa. Kotimaassa Vepsäläinen on osallistunut lukuisiin Nuorten, Suomen Taiteilijaseuran, Taidemaalariliiton ja Suomen Taidegraafikoiden vuosinäyttelyihin. Hänen taidettaan on ollut esillä myös Suomen Taideakatemian 3-vuotis näyttelyissä. Vepsäläinen on tehnyt seinädekoraation ”Pieksäristeys” Savon Solmuun Pieksämäelle vuonna 1980. Vepsäläisen taidetta on muun muassa Jyväskylän taidemuseossa, Amos Andersonin taidemuseossa, Helsingin, Lahden, Rauman ja Turun kaupunkien kokoelmissa, Lahden julistemuseossa sekä postin ja pankkien kokoelmissa.