Vehviläisten sukuseuran kesäretki 5.7.2014

Retken ajaksi saatiin hyvä, kesäinen sää, vaikka tulomatkalla monet olivat joutuneet sadekuuroon. Retkeläiset kokoontuivat Vehvilä-talolle, Suonenjoen Vehvilän kylässä lauantaina 5.7.2014 klo 11.30.

Retki aloitettiin lounastamalla. Syönnin ja esittäytymisen jälkeen Jouko Suihkonen kertoi, miten retken kohteena olevat kaksi taloa liittyvät suvun historiaan. Sen jälkeen esiteltiin ensimmäisen kohteen, Lahdentauksen tilan isäntäväki. He kertoivat, millainen heidän tilansa on ja mitä voimme siellä nähdä.

Retkeläisillä oli käytössään bussi, jossa Eija Vehviläinen toimi oppaana kertoen matkan edistyessä tienvarren nykyisistä asukkaista ja heidän elinkeinoistaan. Ennen bussiin kiipeämistä otettiin ryhmäkuva.

Lahdentauksen tila on noin 28 lypsävän lehmän karjatila, jonka omistavat Pekka ja Pirjo Vehviläinen. Se on myös metsätila. Tila on laajentunut maata ostamalla ja peltoja vuokraamalla. Yhdessä maakaupassa tuli mukana soranottopaikka, joten nykyisin soran myynnistä ja toimittamisesta on tullut uusi sivutoiminta.

Toinen kohde oli Leppävirran Kotalahdessa sijaitseva Lukkariniemi. Sen isäntäväki on Antero ja Marjatta Vehviläinen. Myös Lukkariniemen tilaa on laajennettu kiinteistöostoin. Se on karjatila, jossa karjan koko on noin 50 lypsävää. Antero-isännän esitelmän lomassa saimme seurata, kuinka karja marssi jonossa pitkän matkan, vapaasta tahdostaan ja ilman paimentajia laitumelta navettaan lypsettäväksi. Jokainen löysi omalle paikalleen.

Lopuksi palattiin hieman eri reittiä mutkitellen takaisin Vehvilä-talolle lähtökahville. Bussireitin varrelle osuivat näin melkein kaikki kylän talot. Retken toteuttamistapa mahdollisti sen, että osallistujat, joita oli kaikkiaan 50, saivat paljon tilaisuuksia keskustella keskenään ja tutustua näin toisiinsa.

Retkeläiset olivat tyytyväisiä päivän antiin. Jotkut pääsivät ensi kerran näkemään talon, josta esi-isät olivat lähteneet. Jotkut saivat ensi kosketuksensa sukunsa juuriin. Jotkut taas pääsivät konkreettisesti näkemään, millaiselta näyttää hyvin hoidettu maatila nykypäivänä. Joillekin pelkkä mahdollisuus tavata kaukaisia sukulaisia ja kuulla heidän kuulumisiaan oli parasta antia. Tilaisuus päättyi klo 16.

Risto Vehviläinen